All Subject Study

वयं वर्णमालां पठामः

NCERT Solutions Class 6 Sanskrit Deepakam Chapter 1 – वयं वर्णमालां पठाम:

NCERT Class 6 Sanskrit Deepakam Chapter 1 ‘वयं वर्णमालां पठाम:’ question answers solutions available here.

वयं वर्णमालां पठाम: Solutions page 1

वयं वर्णमालां पठाम: solutions page 2

 

 

Extra Questions:

1.)   अनुस्वारिकस्वराः के?

a) अ, आ, इ, ई

b) क, ख, ग, घ

c) अं, आं, इं, ईं,

d) य, र, ल, व

उत्तरः  c) अं, आं, इं, ईं,

2.)   व्यञ्जनानां उच्चारणे कस्य आवश्यकता अस्ति?

a) स्वरस्य

b) केवलं व्यञ्जनस्य

c) केवलं स्वरस्य

d) उच्चारणस्य

उत्तरः a) स्वरस्य

3.)   “क् + अ” मिलित्वा कः वर्णः भवति?

a) क

b) ख

c) ग

d) क्

उत्तरः a) क

4.)   “घ् + अ” मिलित्वा कः वर्णः भवति?

a) ग

b) ख

c) घ

d) क

उत्तरः  c) घ

5.)   “ग् + अ” मिलित्वा कः वर्णः भवति?

a) घ

b) ख

c) ग

d) क

उत्तरः  c) ग

6.)    कवर्गे कतयः वर्णाः सन्ति?

a) तिस्रः

b) पञ्च

c) चतस्रः

d) द्वे

उत्तरः  b) पञ्च

7.)   “क्ष” वर्णः केषां संयोजनं कृत्वा भवति?

a) क् + ष्

b) क् + अ

c) क् + ष् + अ

d) क् + ष् + आ

उत्तर c) क् + ष् + अ

8.)   “ज्ञ” वर्णः केषां संयोजनं कृत्वा भवति?

a) ज् + ञ्

b) ज् + अ

c) ज् + ञ् + अ

d) ज् + ञ् + आ

उत्तरः  c) ज् + ञ् + अ

9.)   “त्र” वर्णः केषां संयोजनं कृत्वा भवति?

a) त् + र्

b) त् + अ

c) त् + र् + अ

d) त् + र् + आ

उत्तर – c) त् + र् + अ

10.)   “ज्ञ्नम्” वर्णः केषां संयोजनं कृत्वा भवति?

a) ज + ञ + म्

b) ज + ञ + अ + म्

c) ज् + ञ् + न + म्

d) ज् + ञ् + म

उत्तरः – c) ज् + ञ् + न + म्

11.)   “क्ष” वर्णः केषां वर्णानां योगः?

a) क् + अ + ष्

b) क् + ष् + अ

c) क् + ष्

d) क + ष् + आ

उत्तरः – b) क् + ष् + अ

12.)   “ध्या” वर्णः केषां संयोजनं कृत्वा भवति?

a) ध् + य

b) ध् + अ + य्

c) ध् + य् + आ

d) ध + अ + य + आ

उत्तर  c) ध् + य्+ आ

13.)   अन्तःस्थाः वर्णाः के?

a) य, र, ल, व

b) श, ष, स, ह

c) अ, आ, इ, ई

d) क, ख, ग, घ

उत्तर– a) य, र, ल, व

14.)   “र् + अ” मिलित्वा कः स्वरः भवति?

a) ल

b) य

c) र

d) रा

उत्तर – c)  र

15.)   “व् + अ” मिलित्वा कः स्वरः भवति?

a) व

b) वा

c) वि

d) वु

उत्तर – c) व

16.)   “पितृ + आज्ञा” संयोजनेन कः शब्दः भवति?

a) पितज्ञा

b) पित्राज्ञा

c) पित्ञा

d) पिताज्ञः

उत्तर b) पित्राज्ञा

17.)   उष्मवर्णाः के?

a) य, र, ल, व

b) श, ष, स, ह

c) अ, आ, इ, ई

d) क, ख, ग, घ

उत्तर –  b) श, ष, स, ह

18.)  ‌ “अं” वर्णस्य नाम किम्?

a) विसर्गः

b) अनुस्वारः

c) अयोगवाहः

d) दीर्घः

उत्तर – c) अयोगवाहः

19.)    स्वरेषु कति भेदाः सन्ति?

a) १

b) २

c) ३

d) ४

उत्तर – b) २

20.)    दीर्घः स्वरः कः?

a) अ

b) इ

c) ऊ

d) ऋ

उत्तर – c) ऊ

21.)   निम्नलिखितेषु कः समानाक्षराणि स्वरः नास्ति?

a) अ

b) आ

c) ऐ

d) ऋ

उत्तर – c) ऐ

22.)   संयुक्त स्वरेषु कः स्वरः नास्ति?

a) ए

b) ओ

c) ई

d) औ

उत्तरः – c) ई

23.)   ‘अ + उ’ कस्य स्वरस्य निर्माणं करोति?

a) ए

b) ओ

c) औ

d) अ

उत्तर b) ओ

24.) ‘अ + इ’ कः स्वरः भवति?

a) ए

b) ऐ

c) ओ

d) औ

उत्तर – a) ए

Print window me Save as PDF chuno.