All Subject Study

National War Memorial

Class 6 English Poorvi Unit 5 Chapter 16 Solutions

You can use these National War Memorial Class 6 solutions to revise the poem, factual questions, and activities given in Poorvi.

Read and Recite

Q1. What task are students directed to do with the poem initially?

Answer:
Students are directed to read the poem aloud.

Q2. Who should students recite the poem with?

Answer:
Students should recite the poem with their classmates and teacher.

Q3. What is the main memory and recitation objective for the students?

Answer:
The main objective is to remember the poem.

Explore the National War Memorial

Q4. Where is the National War Memorial located?

Answer:
The National War Memorial is located in New Delhi.

Q5. When was the National War Memorial inaugurated?

Answer:
The National War Memorial was inaugurated on 25 February 2019.

Q6. How large is the area covered by the National War Memorial?

Answer:
The National War Memorial covers an area of about 40 acres.

Q7. How many concentric circles make up the National War Memorial?

Answer:
The National War Memorial has four concentric circles.

Q8. Which circle in the National War Memorial is known as the ‘Circle of Immortality’?

Answer:
The Amar Chakra is known as the Circle of Immortality.

Q9. Which circle represents the ‘Circle of Bravery’?

Answer:
The Veerta Chakra represents the Circle of Bravery.

Q10. Which circle represents the ‘Circle of Sacrifice’?

Answer:
The Tyag Chakra represents the Circle of Sacrifice.

Q11. Which circle represents the ‘Circle of Protection’?

Answer:
The Rakshak Chakra represents the Circle of Protection.

Remembering the Fallen Soldiers

Q12. Approximately how many fallen soldiers’ names are inscribed on the memorial wall?

Answer:
The names of over 25,000 fallen soldiers are inscribed on the memorial wall.

Print window me Save as PDF chuno.